در این مقاله اول به تعریف لایحه حقوقی می پردازیم و انواع آن را مثل لایحه دفاعی، لایحه اعتراضی و لایحه تکمیلی توضیح می دهیم و سپس به اهمیت نقش لوایح در روند دادرسی و احقاق حق اشاره میکنیم

لایحه قضایی چیست؟
مهمترین بخش دادرسی حضور در جلسه دادگاه است. مهم نیست «یک» جلسه تشکیل شود یا به صلاحدید قاضی جلسات متعددی تشکیل شود. به هرحال قاضی با جمعبندی گفته های شفاهی یا کتبی اصحاب دعوا در طول جلسات و بررسی مدارک ضمیمه تصمیم میگیرد و نظر خود را در قالب رای یا قرار بیان میکند.
در میان صحبتهای درون اتاق دادگاه، از اظهارات طرفین گرفته تا شهادت شهود، دفاعیه وکیل از همه مهمتر و موثرتر است. گرچه صحبت کردن و بیان مسایل پرونده بسیار مهم است و اصولا فن بیان یکی از مهارتهای مورد نیاز هر وکیل است ولی به دلیل تنگی وقت دادگاه بیان نقطه نظرات و ابهامات پرونده و تحلیل مواد قانونی مرتبط توسط وکیل در نوشتهای با عنوان لایحه دفاعی به قاضی ارائه میشود.
از آنجایی که ممکن است جو دادگاه شلوغ و اظهارات طرفین و وکلایشان پراکنده و بینظم باشد، این لایحه وکلاست که به ذهن قاضی نظم میبخشد و مساله پرونده را به دور از اظهارات هیجانی طرفین و از نقطه نظری علمی و قانونی بررسی میکند. لایحه اصولا تفسیر مواد قانون، شیوه ارتباط مواد با موضوع پرونده، بررسی موضوعی پرونده و توضیح ابهامات که به شدت در رای قاضی موثر است.
انواع لایحه
اصولا طرفی که دعوا را شروع کرده یعنی خواهان در پروندههای حقوقی و شاکی در پروندههای کیفری، در دادخواست یا شکواییه نسبت به موضوع شکایت، و خواستهای که دارند مطالب خود را مشروحا به اطلاع دادگاه میرسانند تا فضای ذهنی قاضی را نسبت به موضوع آماده کنند. طرف مقابل، یعنی متهم در پروندههای کیفری یا خوانده در پروندههای حقوقی هم میتواند با ارائه لایحه به ادعاها پاسخ دهد که به آن لایحه دفاعیه میگویند. در هر دو حالت طرفین سعی دارند با استناد به مواد قانونی، رویه قضایی، دکترین حقوقی و استفاده از منابع فقهی و قرآنی حرفشان را توجیه کنند و دلایل طرف مقابل را بیاعتبار سازند و نظر قاضی را به سمت خودشان بکشانند. این امر لزوما فقط با یک لایحه امکانپذیر نیست و ممکن است در طول دادرسی لوایح متعددی به دادگاه ارائه شود.
در متن قانون تنها در یک ماده یعنی ماده ۳۴۶قانون آیین دادرسی مدنی صراحتا به لایحه اشاره شده و در مرحله تجدیدنظر مهلتی ده روزه برای تبادل لوایح میان اصحاب دعوا در پرونده حقوقی اعلام شده است. در باقی موارد قانون از لفظ اعتراض استفاده کرده که در واقع جز با ارائه لایحه اعتراضی انجام پذیر نیست.
لایحه اعتراضی یکی از مهمترین انواع لایحه است در واقع در پاسخ به طرح دعوا و ارایه برخی ادعاها و اسناد طرف مقابل لایحه ای ارایه می شود که در آن به شرح ماوقع و تفسیر قانونی مربوطه از سوی معترض به رای دادگاه بدوی پرداخته میشود. طبعا طرف مقابل نیز به لایحه شما جوابیه می فرستد ودر این رد وبدل کردن لوایح که به آن لوایح تکمیلی می گویند ذهن قاضی نسبت به مساله روشن میشود و نسبت به زوایای دعوا آگاهی پیدا می کند تا آماده صدور رای شود.
این هنر وکلاست که لوایح را جوری تدوین کنند که حقیقت خواسته موکلشان برای قاضی روشن شود و در نهایت رای به نفع آنها صادر شود. از طرفی ممکن است اشاره به مساله ای یا طرح غلط آن صدمه ای جبران ناپذیر به موکل بزند. چون هر چه هست این «لوایح» مختلف وکیل است که خوانده میشود و مورد اتکای قاضی برای صدور رای قرار میگیرد. بنابراین برای تدوین یک لایحه قوی وقت زمان و انرژی زیادی صرف میشود.
اهمیت لایحه
همان طور که تا اینجا متوجه شدید لایحه یکی از موثرترین ابزارهایی است که در نتیجه دادگاه موثر است. گرچه ضرورت قانونی نیست که حتما لایحه توسط وکیل نوشته شود ولی ما در حامی اکیدا توصیه میکنیم، نگارش لایحه دفاعی خود را به وکیل بسپارید. همان طور که گفتیم لایحه توضیح مسایل پرونده از یکسو و از سوی دیگر پیشنهاد مواد قانونی و تفسیر آنها به زبان حقوقی در راستای منافع هر یک از طرفین دعواست. بنابراین بسیار مهم است که لایحه دقیق، به زبان حقوقی، مستند به قانون و رویه قضایی، دکترین و دیگر منابع علم حقوق باشد. بارها گفتهایم حقوق علم کلمات است. ممکن است با جا به جایی یک کلمه یا عبارت نظر قاضی نسبت به پرونده برگردد. یا به خاطر بیاننکردن موردی پرونده به ضرر شما تمام شود.
اصولا نوشتن لایحه برای وکلا کاری زمانبر و با تمرکز بالاست چرا که باید با احاطه کامل به جزییات پرونده و نیز قوانین و جنبههای تفسیری آنها قاضی را به سمت نتیجه منصفانه سوق دهند. مخاطب لایحه قضاتی هستند که خود حقوقدان و مسلط به قوانین هستند، بنابراین باید زبان و کلمات و عبارات کاملا تخصصی و با دقت انتخاب شود. چنین کاری با سرچ ساده قوانین در اینترنت و ورقزدن کتاب قانون پیش نمی رود و نیاز به تجربه و دانش حقوقی دارد. پس توصیه دلسوزانه ما را بپذیرید و لایحه دفاعی خود را به یک وکیل بسپارید. نوشتن لایحه هرچند هزینه دارد ولی به هزینهاش میارزد و سرنوشت پرونده شما را مشخص میکند. مخصوصا اینکه ممکن است گرفتن وکیل برای پرونده شما گران¬تر تمام شود.
ما در حامی آمادگی داریم تا کلیه اوراق قضایی به خصوص لایحه شما را به صورت آنلاین و توسط وکلا و مشاورین حقوقی مجرب تنظیم و با هزینهای مناسب برایتان ارسال کنیم. با حامی در تماس باشید.