رفتن به محتوای اصلی
کیفری

تجاوز جنسی و مجازات تجاوز به عنف

توسط ۱۳۹۸-۰۹-۲۸خرداد ۴ام, ۱۳۹۹بدون دیدگاه

تجاوز یعنی چه؟

در قانون مجازات اسلامی، جرایم جنسی تحت عنوان زنا در فصل حدود( یعنی جرایمی که میزان مجازات آنها در شرع معین شده) آمده است. در واقع در قانون ایران صرف رابطه جنسی خارج از چهارچوب ازدواج جرم شناخته شده است، فرقی نمی کند این رابطه با رضایت بوده یا بدون رضایت. ولی در میان مواد قانونی با کمی دقت میتوان تفاوت مجازات رابطه جنسی با رضایت و رابطه جنسی بدون رضایت را پیدا کرد که اصطلاحا به آن «زنای با عنف و اکراه» گفته می‌شود. در زبان روزمره به رابطه جنسی بدون رضایت تجاوز گفته میشود. طبعا قانونگذار با توجه به شرع مقدس، اشد مجازات را برای جرم تجاوز به عنف و اکراه در نظر گرفته که اعدام می باشد. از سوی دیگر در مواردی که در زنای به عنف، زن باکره باشد، مرتکب به پرداخت ارش البکاره و مهرالمثل نیز محکوم می‌شود و در صورتی که باکره نباشد فقط به پرداخت مهرالمثل محکوم میگردد. اینها مجازات‌های قانونی جرم تجاوز به عنف است و متجاوز مجبور به ازدواج با قربانی خود نیست. اساسا این تصور غلطی است که میان برخی مردم رواج دارد. بنابراین اگر جسته گریخته در جایی شنیدید که چنین ازدواجی، اجباری صورت گرفته به احتمال بسیار زیاد متاثر از فرهنگ و آداب و رسوم آن منطقه بوده و اصلا قانونی نیست.

به طور کلی تجاوز هم نسبت به آقایان شکل می گیرد و هم نسبت به بانوان. ولی دیدگاه کلی در برخورد با جرم تجاوز تاکید روی قربانیان خانم است. عنصر مهم و کلیدی در بررسی تجاوز، وضعیت عدم رضایت است. یعنی قربانی باید بدون رضایت و خواست شخصی وادار به برقراری رابطه جنسی شده باشد. نکته مهم در تمامی پرونده های تجاوز اثبات همین عنصر عدم رضایت و اجباری بودن است که گاه پرونده ها را پیچیده و بی سرانجام می کند. بنابراین مهم است توضیحات بیشتری بدهیم:

بعد از تجاوز چه باید کرد؟

پیش از برقراری رابطه جنسی ممکن است حالات مختلفی پیش بیاید مثلا فرد متجاوز با اغفال، چرب زبانی، وعده های دلفریب یا ترساندن و راه‌های دیگر اقدام به نزدیک شدن به قربانی کند و با دسیسه و نقشه در یک مکان مناسب عمل پلید خود را انجام دهد. یا ممکن است متجاوز اقدام به بیهوش کردن یا مست کردن یا گیج کردن قربانی خود کند تا توان هر مقابله ای را از او بگیرد.

 اگر حالت اول پیش بیاید شما قربانی نیرنگ و هوسرانی فردی شده اید که خود را دوست مهربان یا آشنای نزدیک و صمیمی معرفی می کرده است. در درجه اول  باید بر احساس سرخوردگی تحقیر و یا خشم خود غلبه کنید. تمامی مکالمات شما با متجاوز در فضای مجازی به صورت پیامک ، صوت و چت تلگرامی و اینستاگرامی و مکالمات تلفنی می تواند برای اثبات در دادگاه به کار بیاید پس آنها را از بین نبرید و حتما آن‌ها را در جایی ذخیره کنید. با یک فرد مورد وثوق تماس بگیرید و از او کمک بخواهید. اگر آثاری از حادثه وجود دارد مثلا شواهدی از درگیری در اتاق یا لباستان، با احتیاط آن‌ها را در همان حالت اولیه حفظ کنید. در اولین فرصت به نزدیکترین پزشکی قانونی محل وقوع حادثه مراجعه کنید. 

بهترین زمان برای معاینه و نمونه برداری از بدن همان ساعات اولیه حادثه است.(24 تا 48 ساعت اولیه) آثار فشار، درگیری،کبودی و.. تا همان یکی دو روز اولیه باقی خواهد ماند. ولی آثار مایع جنسی یا خون روی لباس و ملحفه و غیره تا مدت بیشتری قابل آزمایش است. به هرحال ریسک نکنید بر اعصاب خود مسلط باشید و هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید. توجه داشته باشید حتی اگر نتوانستید در ساعات اولیه به پزشک مراجعه کنید و کمی طول کشید، باز هم ناامید نشوید و در اولین فرصت ممکن به پزشک قانونی مراجعه کنید.

اگر تجاوز جنسی با خوراندن مواد بیهوشی یا روانگردان و مخدر همراه بوده، در اولین ساعات هوشیاری به پزشک مراجعه کنید و بخواهید که از شما آزمایش خون گرفته شود. هر چیزی که از قبل حادثه به یادتان می آید را به پلیس گزارش کنید. طرح شکایت در کلانتری معمولا خیلی ساده و با نوشتن اظهارات شما در یک برگه ساده هم امکان پذیر است. شکواییه، تشریفات یا فرم مخصوصی ندارد.

اما یادتان باشد که نحوه درست شکایت و نوع ادله ای که ارائه می کنید در شیوه رسیدگی پرونده بسیار مهم است. بنابراین بسیار مهم است که از مشاوره یک حقوقدان و وکیل حاذق بهره مند شوید. شما میتوانید از خدمات گروه حقوق حامی آموزه بهره مند شوید.

آنچه در پرونده های تجاوز اهمیت دارد جمع آوری ادله و شواهد و مدارک کافی برای اثبات آن در دادگاه است. به همین دلیل سرعت عمل به خصوص در مراجعه به پزشک قانونی از اهمیت زیادی برخوردار است. متاسفانه در جرم تجاوز فقط جسم قربانی مورد تعرض قرار نگرفته بلکه شخصیت، حیثیت و روح او نیز آسیب دیده است بنابراین این حادثه همراه با یک ضربه شدید روحی همراه است که گاهی فرد آسیب دیده را از هر اقدامی باز می دارد. شرایط اجتماعی هم این اوضاع را تشدید می کند، ترس از بدنامی، مورد تهمت قرار گرفتن، بی آبرویی و غیره همگی باعث میشوند قربانی تجاوز با تاخیر طولانی نسبت به وقوع حادثه آن را گزارش و پیگیری کند در شرایطی که شاید اثبات بعضی موارد را مشکل کند.

آیا فردی که مورد تجاوز قرار گرفته مجرم است؟

نکته ای که علاوه بر موارد فوق باعث نگرانی برخی قربانیان می‌شود و گاهی آن‌ها را از طرح شکایت باز میدارد نحوه برخورد دستگاه قضایی با چنین قربانیانی است. اینکه آیا ممکن است بزه‌دیدگان قربانی تجاوز خود مورد سوءظن یا پیگیری قضایی قرار بگیرند؟ در پاسخ باید بگوییم که اگر تجاوز اثبات شود قطعا فقط شخص متجاوز محکوم است و ارتباطی با بزه دیده ندارد. البته در برخی موارد مشاهده می‌شود که فرد توسط دوست پسر سابق خود که مدت‌ها با هم ارتباط داشته اند مورد تجاوز قرار گرفته که البته این امر مستقلی است. یعنی در این شرایط موضوع دیگری مطرح می‌شود تحت عنوان رابطه نامشروع که قبل از تجاوز وجود داشته. البته باید اشاره کنیم که در رویه فعلی محاکم به این امور ورود نمی‌کنند و فقط موضوع تجاوز را بررسی می‌نمایند.

آیا میان زن و شوهر تجاوز معنا دارد؟

مطابق قانون ایران که مبتنی بر شرع اسلام است طبعا تجاوز بین زن و شوهر معنایی ندارد و زن متعهد به تمکین از شوهر خود است و لذا جرمی تحت عنوان تجاوز بین زن و شوهر نداریم. البته به فرض هم که اتفاق بیفتد و قانون آن را می پذیرفت  شرایط اثباتی آن بسیار سخت است. البته از لحاظ اخلاقی و روانشناختی مباحث بسیاری در این رابطه مطرح است که بیانش در این مجال نمیگنجد. 

دیدگاه خود را ثبت کنید

بستن منو

گروه حقوقی حامی

آدرس دفتر تهران :

خیابان ولیعصر، خیابان زرتشت غربی، کوچه یزدان، پلاک2، واحد2

شماره تماس : +989214307531

شماره واتس‌اپ و تلگرام: 09214307531

آدرس دفتر قم :

بلوار 55 عمار یاسر ، کوی 39 ، پلاک 5

شماره تماس : +989214307531